Archief

Introductiedag Systemisch Werken op 20 april

Wil je meer weten over systemisch werken (familie- & organisatieopstellingen) en leren hoe je de basisprincipes hiervan toe kan passen in je dagelijkse praktijk?  Dan is deze introductiedag iets voor jou. Deze dag is zeer geschikt voor coaches en begeleiders die dagelijks met mensen werken. In deze dag maak je kennis met de belangrijkste principes van systemisch werken, zowel vanuit organisatie- als familieperspectief. Je krijgt daarbij praktische handvatten hoe je deze principes kan toepassen in je werk.

Zichtbaar maken wat verborgen is

Systemisch waarnemen en werken is een belangrijk instrument om meer zicht te krijgen op datgene wat, op diepere lagen, speelt in de vraagstelling/situatie van klant, client of team. Naast beter ‘zicht’ op vaak complexe situaties, biedt systemisch werken concrete interventietechnieken om ‘dat wat vastgelopen is’ weer in beweging te krijgen. Systemisch waarnemen doet iedereen elke dag. We proberen altijd in te schatten wat ons sociaal handelen voor gevolgen heeft voor de ander en jezelf. We verbinden ons met anderen. We ordenen onze omgeving, zodat ons leven wat overzichtelijker wordt. Dit alles gebeurt meestal onbewust. Tijdens deze introductiedag ga je leren dit bewust te doen. Je wordt bewust gemaakt van de systemische wetten en haar uitwerking.We doen dit aan de hand van de drie ordeningsprincipes die gebruikt worden bij systemisch werk:

  1. Het principe van de binding: voor elk sociaal verband (familie, organisatie, groep) moet duidelijk zijn wie er wel en wie er niet bij hoort.
  2. Het principe van de ordening: duidelijk moet zijn welk plek iemand inneemt en of dit overeenstemt met zijn/haar rol of functie, leeftijd en anciënniteit.
  3. Het principe van de balans van geven en nemen: dat wat je ‘inbrengt’ moet in verhouding staan tot dat wat je ‘krijgt’.

Wat levert deze dag je op

In de introductiedag gaan we dieper in op deze ordeningsprincipes en wat het betekent indien hierin een verstoring optreedt. We doen dit aan de hand van verschillende oefenvormen en eigen casusistiek van de deelnemers. Je krijgt hiermee:

  • Kennis over de onderliggende principes van systemisch werk.
  • Ervaring met verschillende oefeningen en toepassingsmogelijkheden rondom die principes.
  • de mogelijkheid ‘anders’, ofwel systemisch waar te nemen. Met net een andere bril naar een vraag, probleem of persoon kijken.
  • Meer inzicht in je eigen patronen/ overlevingsstrategieën als professional.

Praktische informatie
De introductiedag beslaat een dag van 9.30 tot 17:00 uur en wordt gegeven door Jaap Storteboom  en Anja Kwaks. Beide zijn ervaren in het Systemisch Werk (werken met familie- en organisatieopstellingen) en verbonden aan HOF20.
De introductiedag is 20 april. De kosten voor deze dag zijn: € 145 inclusief btw. Inbegrepen zijn: koffie, thee, kleine versnaperingen, lunch en handout.

De introductiedag wordt gegeven in HOF20, in het centrum van Haarlem. HOF20 is goed bereikbaar met openbaar vervoer (trein-, busstation zijn op loopafstand) en met de auto (parkeergarage De Appelaar is om de hoek).

Voor meer informatie en aanmelden:

[contact-form-7 id=”2168″ title=”aanmelden introductieworkshop systemisch werken op 20 april 2018″]